ONT-MOETEN

2017                                      ONTMOETEN: Stillen

10-17De voorstelling “Stillen” van theatermaker Maartje Wikkerink is dit jaar de keuze van de Kbg. Gebaseerd op haar eigen verhaal en interviews met ervarings-deskundigen, vertelt ze in “Stillen” over eetstoornissen en de zoektocht naar identiteit. Het is een beeldende voorstelling met getekende figuren, projecties en animaties over irreële gedachten, de scheiding van verstand en gevoel, het overwinnen van angsten en de weg naar herstel van een eetstoornis. Gevoelens en gedachten van de onderliggende problematiek worden daarbij zichtbaar gemaakt.
Na de voorstelling kunt u met Maartje en de Kbg door-praten over het theaterstuk en het onderwerp. Jessica Zeilstra, werkzaam bij GGZ-instelling Ixta Noa, sluit zich aan bij deze nazit om vragen over eetstoornissen te beantwoorden.
Tijdens ONT-MOETEN wordt een strip uitgedeeld over eetstoornissen. De Klankbordgroep had al langer de wens om een strip met een GGZ-thema te maken. Begin dit jaar kruisten twee wegen elkaar op het juiste moment. De Klankbordgroep kwam in contact met Nienke Schellinkhout Diaz. Nienke wilde haar eigen ervaring met een eetstoornis en haar liefde voor tekenen, omzetten in een strip. Op deze manier geeft ze op een beeldende manier inzicht in een eetstoornis.

2016                                      ONT-MOETEN: Over de grens…

10-16De Kracht van Beleving speelt het stuk ‘Over de grens’.
Theatermakers Arno Setz en Ferry Asselbergs hebben zich ingeleefd in de wereld van mensen die kampen met een Borderline Persoonlijkheidsstoornis. In de voorstelling Over de grens, onderzoeken de theatermakers wat borderline is, of zij het zelf niet hebben en wat borderline kan betekenen voor ouders, partners en hulpverleners.
Absurde scènes, ontroerende liedjes en aangrijpende monologen voeren het publiek mee in de wereld van mensen met borderline en hun familie/vrienden.
Op een grappige, muzikale, maar ook aangrijpende manier word je meegenomen in de wereld van borderline. Borderline kent heftige emoties, miscommunicatie en onbegrip, maar ook een leven vol humor, energie, creativiteit en liefde.
Na de voorstelling wordt er nagepraat met Arno, Ferry en met Ingrid Wessels van Stichting Borderline

2015                                      ONT-MOETEN: NIET OP 10-10, MAAR 22-11.

                                              10-10 AFGELAST

10-15-1“Infinitely Polar Bear” is het hartverwarmende verhaal van Cameron , een vader met een bipolaire stoornis, die besluit de zorg van zijn twee dochters op zich te nemen zodat zijn vrouw Maggie haar studie kan afmaken in New York. Het huishouden runnen en de zorg voor zijn dochters blijkt een hele opgave, maar zijn flamboyante en speelse levensstijl maakt hun gezinsleven tot een groot avontuur. Zijn overenthousiaste gedrag leidt tot grappige situaties, maar laat tegelijkertijd ook de pijnlijke werkelijkheid zien van een leven met deze stoornis. Als er uit onverwachte hoek hulp komt, lijkt alles toch nog goed te komen…..

                                               22-11 een manisch depressieve middag

10-15-2Manisch-depressiviteit (en vooral het taboe daaromheen) komt heel dichtbij in deze documentaire VER VAN DAAN. Roderik onderzoekt de ziekte van zijn vader Daan en de redenen waarom hierover vele jaren zo hardnekkig wordt gezwegen in zijn omgeving.
Als Roderik 9 jaar is verdwijnt zijn vader uit zijn leven als gevolg van zijn ziekte. Roderik blijft met zijn broertje achter bij hun moeder, een ontredderd en berooid gezin. Vele jaren later komt vader Daan terug. In deze documentaire beschrijft Roderik zijn zoektocht naar de ziekte van zijn vader. We krijgen een indringend inkijkje wat een psychische aandoening doet bij een patiënt en zijn omgeving. Ver van Daan laat zien en voelen wat de impact is van manisch-depressiviteit en hoe belangrijk het is om ervaringen hierover te delen.
Na afloop van de film vertelt Babs Hordijk van de Vereniging Manisch Depressieven & Betrokkenen (VMDB), over de invloed van haar bipolair zijn op haar dagelijks leven en is er de mogelijkheid voor het publiek om vragen te stellen.
De avond wordt omlijst door stadsdichter Martijn Adelmund.

2014                                      ONT-MOETEN 2X: SLAAF EN FREDERIK

10-14-1

10-14-217 september
De voorstelling “Slaaf” van acteur Jack Wouterse en schrijver Oscar Woensel, is een monoloog waarin diverse verslavingen aan bod komen, deels gebaseerd op de eigen ervaring van de acteur en schrijver. Het belooft een indrukwekkende voorstelling te worden waarin diverse aspecten van verslaving aan bod komen: verlangen, ontkenning, leugens en afscheid.
10 oktober
Frederik, het grappige verhaal van twee bijzondere mensen met autisme. Frederik heeft beslist. Hij woont niet waar hij wil wonen. Werkt niet waar hij wil werken. Eet niet wat hij wil eten. Dus Frederik gaat weg. En Bart gaat met hem mee. We leven tenslotte in een vrij land waar iedereen mag gaan en staat waar hij of zij wil.
Wethouder Lara de Brito opent ONT-MOETEN.

2013                                          ONT-MOETEN: WIJ ZIJN ZO GEK NOG NIET!

10-13Gijs Horvers en Marion Kuipers van Auticomm, beiden ervaringsdeskundig, geven een lezing over autisme en communicatie.
Hun doel: een autisme-vriendelijk! Nederland.
Marion richt zich op de communicatie tussen kinderen, jongeren of volwassenen met autisme en een normale tot hoge intelligentie en hun naaste omgeving.
Voor de pauze geeft Marion inzicht in de achtergronden en theorie van autisme en overprikkeling. Gijs vult dit tussendoor aan met voorbeelden en ervaringsverhalen. Of is het nou net andersom?
Ze presenteren in hun boek ‘Plan B’, waarin ze schrijven dat het hebben van een plan B mensen met autisme ruimte geeft om beter te leven. Iets wat voor de gemiddelde mens normaal is, nl dat er iets mis kan gaan, kan verwarring, paniek en angst oproepen in een leven met autisme. Dan biedt een plan B voor rust en veiligheid.
Na de pauze krijgt het publiek, de ruimte om vragen te stellen aan Marion en Gijs en om de discussie met elkaar aan te gaan.

2012                                       ONT-MOETEN: ‘MEER DAN DAT…’

10-12Het lustrumfeest kijkt de Kbg terug naar de behaalde resultaten over de afgelopen 5 jaar. Wethouder Efdé gevraagd haar visie op de werkzaamheden van e Kbg.
Daarnaast gaat het deze avond over: schizofrenie, ofwel de kwetsbare psychotische mens. We presenteren het boek ‘MEER DAN DAT…’, 10 portretten van mensen met schizofrenie. Dit boek is meer dan alleen een boek. Het maakt onderdeel uit van een campagne om de
stigmatisering van mensen met de diagnose schizofrenie tegen te gaan. ‘MEER DAN DAT’ laat de minder zichtbare ‘schizofrenen’ zien, die het gelukt is uit de vicieuze cirkel van psychose op psychose te breken en hun leven weer op orde te krijgen.
‘MEER DAN DAT…’ bestaat uit foto’s van Mona van den Berg en interviews van Maarten Muis. Muis is deze avond aanwezig samen met twee geïnterviewden. Muis vertelt over het ontstaan, het doel en de achtergronden. Hij introduceert Christine Blanken en Henk Driessen en vraagt ze iets te vertellen of iets te lezen uit hun interview. Muis geeft het publiek de gelegenheid tot het stellen van vragen.

2011                                      ONT-MOETEN: De eerste.
Wethouder Stella Efdé opent het eerste
ONT-MOETEN.

10-11Een indrukwekkend gedichtenproject
Verschillende voorstellingen van de Firma Zorgbehang
Nel Berger met haar verhalensalon
Indrukwekkend cijfermateriaal over de GGZ in Nederland
Een Steekje Los, een spel van Zorgbelang Gelderland
De Vrije blik met allerlei kunstuitingen van GGZ -kunstenaars uit Arnhem
Een fotospel
Een power point presentatie met mooie spreuken
Fragmenten uit televisie programma’s en documentaires over GGZ onderwerpen